top of page
witte banner.jpeg

Projecten

Een kleine greep uit de lopende projecten in

2022

witte banner.jpeg
1_edited.jpg

Pop Up
Julia Ilkiv & Co. Art Gallery

De zomer van 2022 heeft een enigszins bijzondere wending gekregen omdat ik Julia Ilkiv, een kunstenares uit Oekraïne, leerde kennen. Na het zien van haar werk en het horen van haar verhaal was ik zo onder de indruk dat ik contact heb opgenomen met Linda Haverkamp van VOLOP Helmond met het idee voor een Pop Up Art Gallery... en zes weken later is het zover.

Van september - november 2022 is het centrum van Helmond een Pop Up Art Gallery rijker en krijgt Julia Ilkiv niet alleen de gelegenheid om haar werk te tonen maar ook om haar verhaal te delen met bezoekers, voorbijgangers en kunstliefhebbers. 

Update November 2022

Wegens succes wordt de periode in de gallery verlengd. De komende tijd blijft Julia werken op locatie en is de gallery open voor publiek. 

witte banner.jpeg
Kasteeltuin in de winter.jpeg

Kasteeltuin in de winter, ca. 1900

In 1895 liet de familie Wesselman van Helmond een brug over de gracht aanleggen zodat ze vanuit het kasteel rechtstreeks de tuin in konden. Bij de verbouwing van het kasteel tot kasteel-raadhuis werd die brug weer verwijderd. Toen deze foto rond 1900 gemaakt werd was de brug dus nog maar enkele jaren oud. De mensen lopen, sleeën en schaatsen op het besneeuwde ijs achter het kasteel. De kasteeltuin was toen nog privébezit, zodat we kunnen aannemen dat de personen op de foto leden van de familie Wesselman van Helmond en hun gasten zijn.

Kasteeltuin - door de eeuwen heen
Tentoonstelling
Museum Helmond 2023

In samenwerking met de senior-conservator van Museum Helmond werk ik als curator aan een nieuwe tentoonstelling in Kasteel Helmond voor 2023. 

In deze tentoonstelling heeft de Kasteeltuin, met haar rijke geschiedenis, de hoofdrol. Het onderzoek en het ontwikkelen van het tentoonstellingsconcept vindt plaats in 2022. En dat geldt ook voor het fondsenwerven. Ook in deze tentoonstelling zal ik me met beide componenten bezighouden, zowel het tentoonstellingsconcept als de fondsenwerving. 

witte banner.jpeg
313328356_3060692317410199_3628971108402387441_n.jpeg

Sofia Shilova
Artist in Residence & Exhibition
in
POST#5700

 Sofia Shilova, een jonge kunstenaar van 21 uit Oekraïne, is vanwege de oorlog gevlucht en in Helmond terechtgekomen. 

Sofia Shilova krijgt vanaf november 2022 de kans om als artist in residence nieuw werk te maken in de atelierruimte die haar ter beschikking wordt gesteld door Joke Smeulders van POST#5700. Tijdens haar artist in residence periode in POST#5700 zal zij nieuw werk maken. Ook krijgt zij de gelegenheid om voor het eerst haar werk te tonen in een solo-expositie. In samenwerking met Joke Smeulders ben ik als curator betrokken bij het ontwikkelen en uitvoeren van het tentoonstellingsconcept in POST#5700. 

witte banner.jpeg

Mens & Werk
Human Campus

In samenwerking met de Driessen Groep en de Human Campus ontwikkel ik projecten met als overkoepelend thema de collectie Mens en Werk van Museum Helmond. Hier speelt het tonen van kunst op locatie een belangrijke rol.


Doel: Kunst inzetten als inspiratiebron en verbindende factor als het gaat om werkgeluk.

Antropoceen
- het tijdperk van de mens - 

Antropoceen vertelt het verhaal van onze impact als mens op de aarde door middel van spectaculaire foto's, films en met virtually en augmented reality. De expositie is een samenwerking van drie gelauwerde Canadese kunstenaars: fotograaf Edward Burtynsky en de filmmakers Jennifer Baichwal en Nicholas de Pencier.
Naast de tentoonstelling hebben we een regulier overstijgend publieksprogramma ontwikkeld (inclusief een VO educatieproject) in de vorm van de Global Green Room. De Global Green Room is behalve kenniscentrum vooral het centrum van bewustwording.

Deze tentoonstelling met bijbehorend publieksprogramma wordt mede mogelijk gemaakt door de ruimhartige ondersteuning vanuit het Mondriaanfonds, Turing Foundation, Prins Bernard Cultuurfonds, Fonds 21, Zabawas, Gemeente Helmond, Ambassade van Canada, Driessen Groep en Kuijpers.

Afbeelding2.png
bottom of page