Emelie 3_edited.jpg

Freule
Emelie Wesselman van Helmond (1895-1987)

Emelie 6.jpeg

Emelie Wesselman van Helmond 1895

Emelie 5.jpeg

Emelie Wesselman van Helmond 1897

Emelie 2.jpeg

Emelie Wesselman van Helmond 1899

Freule Emelie Wesselman van Helmond (1895-1987)

In 2018 heeft Museum Helmond de schenking Earp mogen ontvangen van Mark Luis Earp, de kleinzoon van Emelie Wesselman van Helmond. De schenking is een waardevolle toevoeging aan de vaste collectie van Museum Helmond. De familie-erfstukken, met bijbehorende herinneringen en verhalen, zorgen ervoor dat de collectie van Museum Helmond tot leven komt, vooral als we deze delen met publiek. In 2021 mag ik als junior conservator aan de slag met het collectie-onderzoek. Alle familie-erfstukken zijn als puzzelstukjes die, in gezamenlijkheid, het verhaal vertellen van Emelie en haar familie. De onderzoeksresultaten van mijn collectie-onderzoek zullen getoond worden in de tentoonstelling freule Emelie Wesselman van Helmond (1895-1987) waarbij een hoofdrol is weggelegd voor het dagelijkse leven op Kasteel Helmond ruim een eeuw geleden. Zo was Emelie leerling op de Wilhelminaschool in Helmond en ook op de Rijks-HBS, nu beter bekend als het Jan van Brabant College.

Kasteel Helmond is vier generaties lang het domein van de familie Wesselman geweest. En in de afgelopen decennia heeft Museum Helmond meer dan eens het leven van de heren Wesselman belicht. Maar in deze tentoonstelling laten we ons licht schijnen over Emelie Wesselman van Helmond, die haar jonge jaren en haar jeugd doorbracht op Kasteel Helmond. Emelie en haar jongere zusje Betsy waren de laatste meisjes die opgroeiden in Kasteel Helmond. Hoe was het om als jong meisje al spelend het kasteel te verkennen? Hoe zag het leven van Emelie als jonge dame eruit? Hoewel de maatschappij er 100 jaar geleden heel anders uitzag dan nu zijn er ook verrassende overeenkomsten. Zo groeide Emelie (Emilia voor familie en vrienden) op tot een zelfbewuste en moderne vrouw. Een jonge vrouw die autoreed en zich inschreef bij uitzendbureau Tesselschade en vrijwilligerswerk deed.

We schetsen het leven van Emelie aan de hand van origineel beeldmateriaal en objecten die van haar en haar familie zijn geweest. Zo zijn er de familiealbums, het dagboek van haar moeder, het schoolrapport, het kwartet en verschillende kinderboeken. Het schriftje waarin Emelie onder andere als 13-jarig meisje een opstel schrijft over haar eerste bal op Kasteel Helmond zet voor ons als toeschouwer de deur open naar de wereld van toen.

En dat is wat ik voor ogen heb met dit collectie-onderzoek en bijbehorende tentoonstelling, een kijkje nemen in de wereld van toen, met de verbinding naar de wereld van nu.

Voor meer informatie zie: https://www.museumhelmond.nl/tentoonstelling/emelie-wesselman/

Met dank aan Mark Luis Earp voor het beeldmateriaal.