Museum Helmond

Kasteelpresentaties

kasteel_buitenaanzicht-907x608.jpg

Herinrichting Kasteelpresentaties

In 2015/2016 heeft er een grootschalige herinrichting plaatsgevonden in Kasteel Helmond. Nu is er 700 jaar geschiedenis te zien en beleven in de grootste waterburcht van Nederland.

Dit project is mede mogelijk gemaakt door de volgende fondsen: 

Mondriaanfonds, VSBfonds, Rabobank Coöperatiefonds, Bouwfonds Cultuurfonds, Prins Bernard Cultuurfonds en Stichting Steun Welzijnszorg.

Kunstkwartier

Ready to Rock

Ready to Rock 2018 - Cacaofabriek 14-06-

Ready to Rock

Het leukste muziekproject Ready to Rock! Belangrijke pijlers in dit project zijn; talentontwikkeling, samenwerken, verantwoordelijkheidsgevoel ontwikkelen en bovenal het plezier beleven van samen muziek maken.

Dit project werd in de afgelopen jaren  mede mogelijk gemaakt door Wijkmanagement Helmond, Rabobank Coöperatiefonds, Drakenbootfestival, Stichting Thomas van Villanova en Stichting Leergeld. In 2019 zijn we een mooi samenwerkingsverband aangegaan met Jeugdfonds Sport & Cultuur.

© 2018 Dave van Hout Photography 

 

Museum Helmond

Kasteel in Brand

694.jpeg

Kasteelzolder

Tijdens de zoldertour Kasteel in brand dwaal je over de eeuwenoude zolder van het kasteel. Schaduwen en stemmen voeren je langs authentieke kasteelelementen en vertellen je over de grote brand in 1549.

Dit is mogelijk gemaakt door een fantastische bijdrage van de BankGiro Loterij. Dit was zowel voor Museum Helmond als voor mij, als fondsenwerver, de spreekwoordelijke kers op de taart. 

De Helmondse Musical

theaterpodium-730x356.jpg

De uitvinders van het trainingspak

De Helmondse Musical biedt talenten een podium om zich te bekwamen op artistiek gebied in het algemeen en op theatergebied in het bijzonder. Met de tweejaarlijkse musical brengt De Helmondse Musical de belangrijke parels uit het enorme erfgoed van de stad breed en toegankelijk onder de aandacht.

 

In 2018 heb ik het voorrecht gehad om met deze enthousiaste club mensen samen te mogen werken en fondsen te werven bij onder andere het Prins Bernard Cultuurfonds, Stichting Thomas Villa Nova en Stichting Steun en Welzijnszorg.

Museum Helmond

Lucas Gassel

Lucas Gassel - Meesterschilder van het Landschap

In 2020 vindt de tentoonstelling Lucas Gassel van Helmond - Meester van het landschap plaats. Museum Helmond presenteert voor de eerste keer het leven en werk van de zestiende-eeuwse kunstenaar Lucas Gassel, die uit Helmond afkomstig is. Voor de tentoonstelling wordt zoveel mogelijk van zijn oeuvre (schilderijen, tekeningen en prenten) bijeengebracht, vanuit de hele wereld.Ik ben bij deze tentoonstelling betrokken omdat zowel regionaal als landelijk fondsen geworven moeten worden voor deze unieke tentoonstelling die voor een groot deel uit buitenlandse, en daardoor ook kostbare, bruiklenen zal bestaan.

Deze tentoonstelling wordt o.a. mogelijk gemaakt door: Vereniging Rembrandt (dankzij het Schoufour-Martin fonds), Turing Foundation, BankGiro Loterij, Zabawas, Prins Bernard Cultuurfonds, Rabobank Coöperatiefonds, Grensverleggers van Bij de Buren, Mondriaanfonds, VSBfonds, Fonds voor Cultuurparticipatie, Fonds 21 en Brabantant C.

 

'A fundraising effort of unprecedented breadth was launched for the museum.' - CODART

 

https://www.codart.nl/feature/curators-project/opening-and-temporary-closure-of-the-lucas-gassel-exhibition-in-helmond/

 

csm_Lempertz-1040-1016-Fine-Art-Lucas-va

Museum Helmond

Constantin Meunier

Constantin Meunier

Museum Helmond presenteerde de eerste overzichtstentoonstelling van Constantin Meunier in Nederland. Meunier wordt ook wel de 'Rodin van België' genoemd. Hij had een nieuwe kijk op het afbeelden van de werkende mens. Hij toont ‘zijn’ boeren, mijnwerkers en fabrieksarbeiders vol menselijke waardigheid en geeft hen een realistisch gezicht. 

In het kader van fondsenwerving voor deze tentoonstelling heb ik contacten gelegd met de Belgische Ambassade in Nederland. Dit heeft niet alleen in een financiële ondersteuning geresulteerd maar ook in een bijzondere opening van de tentoonstelling door de heer Hoornaert, ambassadeur van België ten tijde van de tentoonstelling.

bc201706-lauran_toorians-meunier-opening

Hogeschool De Kempel

Hogeschool De Kempel

Voor diverse groepen studenten van de Post-HBO opleiding van Hogeschool De Kempel heb ik de presentatie "Een kijkje in de wereld van fondsenwerving" gegeven. 

 

Met behulp van praktijkvoorbeelden en beeldmateriaal maak ik inzichtelijk wat er komt kijken bij fondsenwerving en welke financieringsmogelijkheden er zijn.

Wat is het belangrijkste in fondsenwerving? Hoe belangrijk zijn de voorwaarden van een fonds? En wat is het belang van persoonlijk contact? 

 

Wat zijn de valkuilen en wat maakt een aanvraag kansrijker en dus hopelijk ook succesvol?

Al deze onderwerpen komen aan bod tijdens de presentatie. Ook is er gelegenheid voor stellen van vragen en het delen van ervaringen. 

Het geven van, op maat gemaakte, presentaties behoort tot de mogelijkheden.

shutterstock_hand-met-plantje-e148275367

Urban Matterz

Urban Matterz Festival 

Jaarlijks produceert het team van UrbanMatterz tussen de 10 en 20 grote en kleine activiteiten, workshops, concerten en festivals. De kernwaarden van UrbanMatterz zijn Peace, Unity, Love and Having Fun! UrbanMatterz heeft zich ten doel gesteld om de Urban en HipHop cultuur in de volle breedte uit te dragen aan een zo groot mogelijk publiek. 

 

Voor het Urban Matterz Festival en de activiteiten die gedurende het jaar worden georganiseerd zoals de Hip Hop Has No Age workshops ben ik gevraagd om de fondsenwerving op me te nemen.

 

Dat ik hierbij mag samenwerken met zo'n ontzettend enthousiaste groep mensen maakt mijn werk extra plezierig. Ze dragen hun motto Peace, Unity, Love and Having Fun, echt uit!

Urban Matterz werd onder andere mogelijk gemaakt door het Prins Bernard Cultuurfonds en de Coovels Smits Stichting. 

 © Josanne van der Heijden 

fotograaf-josanne-van-der-heijden-800x50

Museum Helmond

Maria van Brabant, Keizerin

De tentoonstelling ‘Maria van Brabant, Keizerin’ is een eerbetoon aan het leven van Maria van Brabant (1189-1260), vrouwe van Helmond en een vooraanstaand inwoner van de stad. Zij geldt als een voorbeeld van een sterke vrouw die veel invloed heeft gehad op de cultuur en geschiedenis van haar tijd. Christie van der Haak (Den Haag, 1950) geeft met nieuwe kunstwerken en patronen haar eigen visie op dit middeleeuwse verhaal. Ze heeft zich laten inspireren door het leven van Maria van Brabant en zet die inspiratie om in de voor haar zo kenmerkende patronen. 

De tentoonstelling zal zorgen voor een totale transformatie van deze zalen in Kasteel Helmond.

Deze tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door het Mondriaanfonds, het publieke stimuleringsfonds voor beeldende kunst en cultureel erfgoed in Nederland. 

 

Social-Media-20200126-Expo-Maria-va-Brab

Gemeente Helmond

Loods20

EDAH Museum en Draaiorgelmuseum

Het Van Gend & Loosgebouw in Helmond wordt gerenoveerd en in  2020 in gebruikgenomen door het EDAH-museum en het Draaiorgelmuseum. Beide musea hadden tot voor kort een eigen plek in de stad waar ze hun erfgoedcollectie succesvol met het publiek deelden. In het voormalige Van Gend & Loosgebouw gaan beide collecties los van elkaar en met elkaar het verhaal vertellen over het arbeidersleven in Helmond in de 20ste eeuw. In de tentoonstellingen worden verbindingen gelegd naar het heden en de toekomst.

De gemeente Helmond heeft mij gevraagd voor de fondsenwerving van twee belangrijke onderdelen; de herinrichting van de beide musea op deze nieuwe locatie en de meer dan 100 meter lange mural op de buitenmuur van het pand. Een waar staaltje van kunst in de openbare ruimte.

Impressie van de verbouwde Van Gend en Loos-hallen waar het DAH-museum en de Helmondse draaiorgels onderdak krijgen in 2020. © EU Architecture and Urbanism

Final_LOODS20_J.jpg

Urban Matterz

Hip Hop Has No Age

Urban Matterz i.s.m. OBCH

Hip Hop Has No Age is een workshop die speciaal gemaakt is voor ouderen. Het is bijzonder om te zien hoe aangenaam verrast deze doelgroep is om in aanraking te komen met Urban muziek en Urban activiteiten die veelal volledig nieuw voor ze zijn. 

Voor deze workshops hebben we een stimuleringsbijdrage mogen ontvangen van NKV gebouw. Ook Stichting Steun en Welzijnszorg ondersteunt dit project van harte. 

 © Hans van de Berkmortel

Hip Hop Has No Age dame.png

Kunstkwartier

Ready to Rock

Ready to Rock - Geldrop-Mierlo 

Ready To Rock! is een superleuk popmuziekproject op school voor leerlingen in groep 6, 7 en 8. In de Ready To Rock-lessen leer je een muziekinstrument bespelen, ga je samenspelen in een band en werk je toe naar een te gek optreden tijdens het Ready To Rock Festival.

 

Na een aantal zeer succesvolle edities in Helmond breiden we dit jaar voor het eerst uit naar drie scholen in Geldrop-Mierlo. 

Ready to Rock in Geldrop-Mierlo wordt mede mogelijk gemaakt door het Oranjefonds en Rabobank regio Eindhoven. 

1 oktober 2019 ontvangst cheque Rabobank